donderdag 1 oktober 2009

Benodigde informatie bij een hypotheekofferte

Voordat je een offerte voor een hypotheek kunt krijgen, moet je een kopie van een geldend identiteitsbewijs opsturen, samen met de gevraagde persoonlijke gegevens.De kopie van het identiteitsbewijs die opgestuurd wordt, moet voorzien zijn van een handtekening, een datum en een bijschrift.Wanneer je een hypotheekofferte wenst te ontvangen, is dergelijke identificering vast onderdeel van de procedure, zodat je als consument beschermd wordt tegen fraude en de gevallen van fraude ook zo laag mogelijk gehouden worden.

Voeg ook je vorige adres toe bij de offerteaanvraag wanneer de verhuizing kort geleden heeft plaatsgevonden.Het is ook van belang dat in een aanvraag voor offerte informatie over werk, wanneer het gaat om een dienstverband, genoemd worden. De werkgever dient een werkgeversverklaring af te geven volgens de door de bank gegeven instructie of het model, als door de geldverstrekker die een hypotheek offerte gaat afgeven, is aangegeven.

Mocht uit de werkgeversverklaring blijken dat er sprake is van een tijdig dienstverband, met begin- en einddatum, dan zal een werkgever al dan niet een intentieverklaring af dienen te geven.Deze intentieverklaring kan bepalend zijn voor de hypotheek die je afsluit en dus ook voor het rentepercentage gesteld in de acceptatievoorwaarden.

Hypotheekofferte met een intentieverklaring

Het is van belang bij een adviseur na te gaan wat er met de hypotheekofferte gebeurt als er een intentieverklaring bij komt kijken. Je kunt overigens nog wel een hypotheekofferte krijgen, ook als je baas geen intentieverklaring wil afgeven. Wanneer er een situatie is waarin sprake is van een contract voor bepaalde tijd en de hypotheekafnemer geen intentieverklaring kan overleggen bij de verklaring van zijn of haar werkgever, wordt er gekeken naar het inkomen van de voorgaande drie jaar.

In een dergelijke situatie is het zelfs niet uitgesloten dat je een aanvraag kunt doen voor een offerte voor een hypotheek met NHG.In de verklaring die je van je werkgever ontvangt moet tevens terug te vinden wat je totale salaris precies is. Om te checken of de hypotheek waarvoor offerte gemaakt wordt wel bekostigd kan worden, zal de hypotheekverstrekker het inkomen gaan controleren.

De inkomenstoets zal dan bepalend zijn voor de maximale lening bij afgifte van de hypotheek offerte.Naast genoemde zaken bestaat een werkgeversverklaring nog uit een gedeelte waarin jouw baas moet aangeven of je een lening bij hem bent aangegaan. Indien een werkgever een lening heeft verstrekt zal de hoogte daarvan opgegeven dienen te worden evenals de daaraan verbonden lasten en looptijd.

Het kan gebeuren dat de hypotheekhoofdsom veranderd moet worden als blijkt dat de kosten van de lening te hoog worden bevonden door de instantie die de offerte afgeeft.

Misschien wil je meer hierover weten. Als dat zo is en je hebt interesse in hypotheek offertes, lees er meer over op de link in dit artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten